Το Μακρύ Παζάρι

Με τη δημιουργία της Νέας Αγοράς στη Ρόδο το 1924, η οδός Σωκράτους στην Παλιά Πόλη άρχισε να λέγεται “Παλιά Αγορά” ή κατά τους Ιταλούς, via del Mercato Vecchio.

Η εικόνα της οδού Σωκράτους εκείνης της εποχής, όταν αποτελούσε το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας, διέφερε αρκετά από αυτήν που βλέπουμε σήμερα, με τα τουριστοκεντρικά καταστήματα και τα νυχτερινά μαγαζιά κατά μήκος της.

Σύμφωνα με τον Νικολάου στο “Οδοιπορικό στην ιστορία της πόλης της Ρόδου μέσα από τα ονόματα των δρόμων της“, η Σωκράτους παλιότερα λεγόταν Μακρύ Παζάρι. Στο νούμερο 91 βρίσκουμε το κατάστημα υδραυλικών Stefano Negroponte. Η παρακάτω απόδειξη περιλαμβάνει πώληση πολλών εξαρτημάτων και το κόστος κάποιων επισκευών. Την έχει υπογράψει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και έχει εκδοθεί προς το Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο κτήριο του οποίου γίνονταν ανακαινίσεις.

Χειρόγραφη απόδειξη, μπροστινή όψη
Αρχείο Οικ. Παυλίδη

O ΦΠΑ λείπει καθώς εισήχθη 6 δεκαετίες μετά. Οι αποδείξεις όμως σφραγίζονταν με χαρτόσημα – συγκρίνοντας και με άλλες αποδείξεις, 0,15 λιρέτες ανά απόδειξη, ασχέτως ποσού.

Χειρόγραφη απόδειξη, πίσω όψη
Αρχείο Οικ. Παυλίδη

Αν η αρίθμηση των κτηρίων παραμένει ίδια μέχρι σήμερα, ο αριθμός 91 είναι δίπλα στο Μεχμέτ Αγά Τζαμί, στη γωνία με την οδό Αγίου Φανουρίου, και σήμερα στεγάζει σήμερα τουριστικό κατάστημα ρουχισμού.

Με το #InCulture καταγράφονται ιστορικά στοιχεία άγνωστα στο ευρύ κοινό της σημερινής εποχής, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση της “ύπαρξης” τους και για επόμενες γενιές.

#InCulture #ITE #RhodesProject #OldTown