Συνεχίζεται η παρουσία του έργου InCulture σε συνέδρια

Το έργο InCulture παρουσιάστηκε στο 8ο Συνέδριο “Ethnography and Qualitative Research Conference“, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Trento στην Ιταλία.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτέλεσε το θέμα της συμμετοχής, σε άμεση συνάρτηση με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που την συνοδεύει. Η προοπτική προαστασίας της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται σε υπόρρητη αλλά σημαντική σύγκρουση με την διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιας, ιδιαίτερα στα προστατευόμενα οικιστικά σύνολα, όπως η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η προστασία της υλικής πολιστικής κληρονομιάς στη Μεσαιωνική Πόλη οδηγεί αφενός στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων περιορισμού των χρήσεων χωρίς όμως να αποκλείεται η έντονη τουριστικοποίησή τους. Αυτό το “σπιράλ” τάσεων συνεπάγεται μια μη βιώσιμη κατάσταση για τους μόνιμους κατοίκους τόσο από πρακτικής όσο και από οικονομικής πλευράς. Οι μόνιμοι κάτοικοι αποχωρούν και τη θέση τους καταλαμβανουν καταστήματα. Η μετακίνηση πληθυσμού όμως συνεπάγεται και άλλη μία μετακίνηση, μεταφορική μεν αλλά ουσιαστική… αυτή των ιστοριών και εμπειριών. Φεύγοντας, οι κάτοικοι παίρνουν μαζί τους όλα αυτά που συνθέτουν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά -τις αφηγήσεις, τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξετυλίχθηκαν εντός των μεσαιωνικών, ιστορικών τειχών, διασπώντας έτσι τον απαραίτητο δεσμό τους με το χώρο και σε βάθος χρόνου την αναπαραγωγή τους και τη σύνδεσή τους με το μέλλον.

Στόχος του έργου InCulture, λοιπόν, είναι η διάσωση αυτών των πολύτιμων μνημών: Μέσα από συνεντεύξεις ατόμων που έζησαν στα παλιά χρόνια, στο όχι τόσο κοντινό παρελθόν, συλλέγονται, καταγράφονται και αποθηκεύονται, κρατώντας τες ζωντανές και για τις επόμενες γενιές μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε εδώ

#InCulture #OralHistory #RhodesProject #ITE