Ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα

Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η μονή της Παναγιάς Τσαμπίκας στο ομώνυμο βουνό, στην περιοχή του Αρχαγγέλου Ρόδου. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί και δεν είναι σπάνιο, όταν κάποιος ντόπιος βρεθεί εκτός νομού, να αποκαλείται Τσαμπίκος ή Τσαμπίκα, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη, μεταξύ των κατοίκων του νησιού, εκδοχή, το όνομα “Τσαμπίκα” προέρχεται από το τσαμπί, την τσάμπα, την σπίθα του καντηλιού, που φαινόταν από μακριά και συνόδευε την εικόνα της Παναγίας.

Λέγεται πως αρχικά η εικόνα βρισκόταν στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο, μέχρις ότου μία μέρα εξαφανίστηκε και βρέθηκε τυχαία από έναν βοσκό στο βουνό “Ζαμβύκη” (τωρινή ονομασία “Τσαμπίκα”) στη Ρόδο. Οι μοναχοί προσπάθησαν 3 φορές να πάρουν την εικόνα πίσω στο κυπριακό μοναστήρι, αλλά μάταια, αφού κάθε φορά “επέστρεφε”. Έκτοτε, έμεινε μόνιμα πλέον στο νησί της Ρόδου.

Ωστόσο, υπάρχει και η εκδοχή που διαβάζουμε παρακάτω, στο Τοπωνυμικό του Παπαχριστοδούλου. Αναφέρεται πως το όνομα προκύπτει από την ομοιότητα του βουνού, επάνω στο οποίο βρίσκεται η μονή, με ένα είδος γρήγορου πλοιαρίου που χρησιμοποιούσαν οι πειρατές της Βόρειας Αφρικής, που λεγόταν τσαμπίκα ή τσαμπέκα, Βενετ. zambecco.

Το λήμμα “Τσαμπίκα” στο Τοπωνυμικό της Ρόδου, του Χριστόδουλου Ι. Παπαχριστοδούλου, αρχείο Οικ. Παυλίδη

Με το #InCulture εξερευνούμε πτυχές της ιστορίας που έχουν κάνει το δικό τους ταξίδι στον χωροχρόνο μπολιασμένες με αμέτρητους υποκειμενισμούς!

Επιπλέον πηγές: Wikipedia , vimaorthodoxias.gr

#InCulture #OralHistory #Rhodes #RhodesProject #ITE #Τσαμπίκα