Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί – Το αφήγημα

Τα Δωδεκάνησα, λόγω της στρατηγικής τους σημασίας, έγιναν συχνά στόχος των Συμμάχων. Στο αφήγημα “Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί“, διαβάζουμε ιστορίες από τους βομβαρδισμούς, αναμοχλεύοντας μνήμες που, όσο δυσάρεστες κι αν είναι, παραμένουν έντονα χαραγμένες στο μυαλό όσων τους έζησαν και επιβίωσαν από αυτούς.

Τα ριφούτζια (ή ριφούγκια) (rifugio) και τα κοπρο φόκο (coprifuoco) είχαν γίνει λέξεις της καθημερινότητας στα χρόνια του πολέμου. Οι κάτοικοι του νησιού έτρεχαν στα ριφούτζια για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, ενώ τα βράδια επικρατούσε το κόπρο φόκο. Έτρεχαν στα καταφύγια (rifugio), λοιπόν, ενώ η συσκότιση (coprifuoco) ήταν πλέον μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Καταστροφές από βομβαρδισμούς στην πλατεία Ιπποκράτους, πηγή: https://www.dimokratiki.gr/30-08-2016/evropaikes-imeres-politistikis-klironomias-2016-rodos-vomvardismeni-poli-katastrofes-polemou-erga-irinis/

Καταφύγια υπήρχαν όχι μόνο στα δημόσια κτήρια, αλλά και σε μικρότερα υπόγεια. Ένα έντονο χαρακτηριστικό των βομβαρδισμών, όπως περιγράφεται γλαφυρά μέσα από τις διηγήσεις, ήταν ο έντονος φωτισμός ακριβώς πριν πραγματοποιηθούν, για να εντοπιστούν οι στόχοι μέσα στη νύχτα.

Διαβάστε τις ιστορίες και δείτε τα ντοκουμέντα για τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς εδώ.

#InCulture #ITE #Oral History #RhodesProject #Βομβαρδισμοι