Η βύθιση του Oria, 76 χρόνια μετά

Σήμερα είναι η 76η επέτειος της βύθισης του ατμόπλοιου Oria κοντά στο ακρωτήρι του Σουνίου, παίρνοντας μαζί του τις ζωές 4 χιλιάδων αιχμάλωτων Ιταλών στρατιωτών, Γερμανών φρουρών και του πληρώματος. Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην παγκόσμια ιστορία.

Το ατμόπλοιο Oria
Πηγή: Piazzasalento.it

Ήταν 12 Φεβρουαρίου του 1944, λίγους μήνες μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την αιχμαλωσία της 50ης μεραρχίας Regina με έδρα τη Ρόδο. Το νορβηγικό ατμόπλοιο Oria είχε ξεκινήσει μία μέρα πριν, στις 11 Φεβρουαρίου, από τη Ρόδο, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Βρισκόταν ανοιχτά του Σουνίου, όταν οι κακές καιρικές συνθήκες, μαζί με το δυσανάλογο ανθρώπινο φορτίο των 4 χιλιάδων ψυχών, το οδήγησαν στην πρόσκρουση κοντά στη νησίδα “Πάτροκλος”.

Η μεταφορά των αιχμαλώτων πολέμου από το νησί γινόταν αναγκαστικά με ακτοπλοϊκά μέσα, τα οποία συνήθως ήταν άκρως επισφαλή και αμφιβόλου κατάστασης.

Η 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην παγκόσμια ιστορία μέχρι τώρα, ξεπερνώντας σε θύματα ακόμα και αυτά του Τιτανικού. Διασώθηκαν μόνο λίγα άτομα 3 μέρες μετά το ναυάγιο, όταν με το πέρας της κακοκαιρίας, έφτασαν στο σημείο για βοήθεια κάποια πλοία.

Διαβάστε συγκλονιστικές μαρτυρίες που συνδέονται με το Oria, καθώς και με το ναυάγιο του ατμόπλοιου “Fiume” ανοιχτά της Σύμης, στο αφήγημα “Ναυάγια του Αιγαίου“, κάνοντας κλικ εδώ.

*Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr, el.wikipedia.org