Αφιέρωμα στο έργο InCulture από τον τοπικό τύπο της Ρόδου (μέρος 1ο)

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια διαρκής δυναμική διαδικασία. Για το λόγο αυτό, το κεντρικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας InCulture είναι ο συνεργατικός πληθοπορισμός.

Παρακάτω παρατίθεται το αφιέρωμα στο έργο InCulture από την τοπική εφημερίδα Η Δημοκρατική. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

——————–

Ολόκληρη η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα «InCulture»

Γράφει ο Νεκτάριος Καλογήρου

Ολόκληρη η ιστορία της Ρόδου, οι μύθοι που τη συνοδεύουν, οι μάχες, αλλά και τα εικαστικά έργα που ενέπνευσε, οι παραδόσεις της, οι χοροί της, τα επαγγέλματα από τον πεταλωτή ως τον ρεσεψιονίστ, οι τέχνες της από την αρχαιότητα ως σήμερα, τα σπουδαία της πρόσωπα, οι επί μέρους ιστορίες των χωριών της, οι ηρωικές στιγμές της και δεκάδες άλλα στοιχεία της τοπικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπλουτισμένα με χιλιάδες φωτογραφίες, γραφήματα και εικονικές αναπαραστάσεις περιλαμβάνει το έργο «InCulture» που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης. Απώτερος στόχος του έργου αυτού είναι η γεφύρωση του τοπικού πολιτισμού με την τουριστική βιομηχανία, ώστε μαζί να προσελκύσουν το σύγχρονο «silent traveller» που πια φαίνεται πως επιζητά από το ταξίδι του κάτι παραπάνω από ήλιο και θάλασσα.

Είναι ένα έργο φιλόδοξο το οποίο ήδη υλοποιείται και θα παραδοθεί προς χρήση το προσεχές καλοκαίρι. Πίσω του κρύβεται το όραμα μιας ομάδας επιστημόνων που μεγάλωσαν, ζουν και εργάζονται στη Ρόδο υπό την ομπρέλα του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών «Rhodes Project». Στο έργο αυτό συνεργάτης του «Rhodes Project» είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) η δε χρηματοδότησή του γίνεται από τρία ευρωπαϊκά προγράμματα.


Το έργο InCulture
«Το έργο ‘Παρουσιάζοντας την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσω Τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας – InCulture’ στοχεύει στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» περιέγραψε στη “δημοκρατική” ο πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών κ. Γιάννης Παπαγεωργίου.

«Η πλατφόρμα θα επιτρέπει σε κοινότητες χρηστών να συλλέξουν, να καταγράψουν, να οργανώσουν, να ταξινομήσουν και να μεταφράσουν “αφηγήσεις” που σχετίζονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και να οργανώσουν πολιτιστικά γεγονότα που σχετίζονται με αυτές».

Με το έργο «InCulture» ουσιαστικά δημιουργείται η βάση πάνω στην οποία θα είναι δυνατόν να δομηθούν όλες οι περαιτέρω, μελλοντικές και κοινωνικές έρευνες φορέων και προσώπων.
«Η εφαρμογή του γίνεται πιλοτικά στη Ρόδο και στην πρόσφατη ιστορία του 20ου αιώνα, η οποία προσεγγίζεται μέσω συνεντεύξεων προφορικής ιστορίας», διευκρίνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

(πατήστε εδώ για το 2ο μέρος)

#InCulture #ITE #RhodesProject #OralHistory #Rhodes #History #συνέντευξη